Športsko društvo Ekonomskog fakulteta

Objavljeno: 01.06.2013.
Sportsfest 2013

Istanbul Sportsfest 2013

Napisao: Matko Mastilica

Sports Fest je veliko studentsko sportsko natjecanje u organizaciji Bogazici University-a u Istanbulu, koje svako proljeće okuplja mnoge sportaše studente s različitih fakulteta diljem svijeta. Bogazici University je najpoznatije državno tursko sveučilište, a utemeljeno je 1863. godine, kao prvo američko sveučilište ikad, izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Sports Fest je prvi puta održan 1980. godine. Nakon T5B (Cergy, Francuska), Sports Fest je najstarije studentsko sportsko natjecanje. Na Sports Festu 2009. god. po prvi put nastupio je i Ekonomski fakultet Zagreb, kao prvi hrvatski fakultet ikad na tom natjecanju. Ove godine nastupali smo po peti put.Osim naših ekipa iz Hrvatske nastupao je Vern sa svojom vaterpolo ekipom.

Veliko natjecanje ove godine u Istanbul privuklo je oko 1000 sportaša iz 20 zemalja (čak i Katra i SAD), ove godine održano je 33. put.

Posebno atraktivna je ceremonija svečanog otvaranja igara, koja se održava na stadionu pred mnogobrojnim gledateljima, gdje svi sportaši, slično kao na Olimpijadi  izlaze na teren sa zastavama zemalja i fakulteta, koje predstavljaju na natjecanju. Nakon kiše prošle godine,ove godine vrijeme je dozvolilo da se ceremonija otvaranja opet održi na stadionu.

Ideja projekta je ujediniti studente sportaše iz različitih zemalja, različitih kulturnih i socioloških pozadina na jednom velikom sportskom natjecanju. Uz sportska natjecanja s ciljem pobjede, ali i stjecanja novih prijateljstava tijekom turnira, organizirana su i zajednička razgledavanja Istanbula, u kojem se zaista ima što vidjeti. Osim toga, organizirane su i brojne dnevne animacije, promocije i programi u glavnom kampusu, te večernji koncerti uz obvezni posjet najpoznatijoj diskoteci u Istanbulu.

Sportski program
Sportski program nudi sudionicima nadmetanje u nekoliko sportova. Sportovi koji su bili u konkurenciji :
Badminton (F – M), Basketball (F – M), Handball (F – M)
Outdoor Volley (F – M), Soccer (F – M), Swimming (F – M)
Table Tennis (F – M), Tennis (F – M), Ultimate Frisbee (F – M)
Volleyball (F – M)
Water Polo (F – M)

NAŠI REZULTATI

VODITELJ
Matko Mastilica

ODBOJKA STUDENTICE, 5. mjesto
Matea Borbaš, Iva Dubenik, Andrea Batić, Darija Jukić, Marija Beljan, Magdalena Rupčić

ODBOJKA STUDENTI, 1. Mjesto
Mario Nikolaus, Filip Dumbović ,Goran Kovačević, Ante Koloper, Jurica Skorin, Niko Goga, Luka Lenardić, Matko Mastilica

OUTDOOR VOLLEYBALL STUDENTI(3 na 3 na travi)

1 mjesto
Mario Nikolaus, Jurica Skorin, Niko Goga
3 mjesto
Filip Dumbović, Goran Kovačević, Ante Koloper, Luka Lenardić

OUTDOOR VOLLEYBALL STUDENTICE(3 na 3 na travi) 1mjesto
Matea Borbaš, Darija Jukić, Marija Beljan, Iva Dubenik, Andrea Batić, Magdalena Rupčić

PLIVANJE 10 disciplina, 10 zlata, ukupno 23 medalje

Luka Lenardić, Vedran Bičanić, Dino Hadžić, Karlo Gruja

sporsfestvolleyballzOdbojkaši

DNEVNIK PUTA

1. DAN 06.05.2013. Ponedjeljak

Krenuli smo vlakom s glavnog kolodvora iz ZG u 11h, dolazimo u BG u 17.30h. Šestoro nas kupuje Balkan flexipass kartu i čekamo vlak u 21.50h. Ostalih šest ostaje noćiti u Beogradu.

2. DAN 07.05.2013. Utorak

Dolazimo u Sofiju oko 9h,vlak za Istanbul kreće u 18.30h. Šestoro kreće avionom iz Beograda i stižu u Istanbul u 19 gdje su ih dočekali domaćini.

3. DAN 08.05.2013. Srijeda

Dolazak na tursku granicu u jutarnjim satima,kupujemo vize(15eura).Zbog radova na pruzi 100km prije Istanbula izlazimo iz vlaka i do Istanbula dolazimo autobusom. Prevezeni smo do sportske dvorane gdje dobivamo smještaj, u dvorani na strunjačama(vreće za spavanje,madrace na napuhavanje smo nosili iz Zagreba) a dobivamo i prostoriju gdje ostavljamo stvari.Neki odlazimo u razgledavanje Istanbula, a neki na spavanje. Ostalih pet naših sudionika dolaze avionom iz Zagreba u 15h.

4. DAN 09.05.2013. Četvrtak

Nakon dogovora oko rasporeda održavanja sportskih natjecanja za sve sudionike organizirano je besplatno turističko razgledavanje Bospora brodom, te uz vodiče obilazak znamenitosti Istanbula. Navečer je bilo organizirano svečano otvorenje turnira na stadionu po uzoru na otvorenje olimpijskih igara.

5. DAN 10.5.2013. Petak

Početak sportskih natjecanja. Prvi nastup plivača,5 disciplina,5 zlata,9 medalja.Studentice u dvoranskoj odbojci nemaju sreće i utakmice gube tijesno( 2-1 od ekipe iz Srbije i 2-0 od ekipe iz Bugarske).Ovo je bila skupina smrti jer u finalu turnira su igrale ove dvije ekipe koje su pobjedile naše studentice.Studenti upisuju prvu pobjedu u  voranskoj odbojci protiv ekipe iz Austrije te pobjede u outdoor odbojci.

6. DAN 11.05.2013. Subota

Nastavak sportskih natjecanja. Studentice nakon neuspjeha u dvorani se ipak odlučuju igrati outdoor odbojku te upisuju dvije pobjede.Studenti ostvaraju pobjedu u dvoranskoj odbojci protiv ekipe iz Turske te u outdoor odbojci obje ekipe studenata upisuju nove pobjede. Odbojkaši u polufinalu dvoranske odbojke pobjeđuju ekipu domaćina. Navečer je u kampusu organiziran koncert turske rock grupe.

7. DAN 12.05.2013. Nedjelja

Finalni dan natjecanja.Plivači su u novih 5 disciplina osvojili 5 zlata te novih 14 medalja.U neizvjesnom finalu dvoranske odbojke studenti pobjeđuju ekipu iz Bugarske 2-1.U polufinalu outdoor odbojke studentice pobjeđuju ekipu iz Njemačke,a naše ekipe studenata igraju međusobno jedni protiv drugih u polufinalu.U finalu outdoor odbojke studentice pobjeđuju ekipu domaćina,a studenti u utakmici za 3 mjesto isto ekipu domaćina.Pred velikim brojem gledatelja u finalu outdoor odbojke naša ekipa pobjeđuje ekipu iz Bugarske.Proglašenje pobjednika,dodjela pehara i medalja.Na kraju su proglašeni mister i misica turnira.Titulu mistera turnira u Zagreb je vratio plivač Luka Lenardić.

8. DAN 13.05.2013. Ponedjeljak

Razgledavanje Istanbula. Odlazak šest naših predstavnika iz Istanbula autobusom pa prebacivanje u vlak i put prema Sofiji.

9. DAN 14.05.2013. Utorak

Tri odbojkašice stižu avionom iz Istanbula u Zagreb u 10h.Ekipa koja je putovala vlakom stiže u Sofiju u 15h i opet imamo vremena do 20.30h. Šestoro naših  predstavnika avionom iz Istanbula dolazi u Beograd u 16h.

10. DAN 15.05.2013. Srijeda

Dvoje plivača dolazi avionom iz Istanbula u Zagreb u 10h. Ekipa koja je putovala vlakom dolazi iz Sofije u Beograd u 6h.Nalazimo se s ekipom koja je išla avionom iz Istanbula za Beograd te svi krecemo vlakom za Zagreb u 10.30.Dolazak u Zg oko 19h.

Voditelj Matko Mastilica

OPĆI DOJAM

Veliko natjecanje u Istanbulu koje je privuklo 1000 sportaša , ostat će u sjećanjima svih nas još dugo vremena. Vodiči su nam ove godine bili najbolji do sad u odnosu na prošle godine, a zanemariti ćemo i spavanje u GYMU na strunjačama, u vrećama za spavanje.Dočekivanja i odlasci sudionika bili su odlično organizirani.

U Zagreb smo se vratili s tri pehara za prva mjesta,jednim peharom za treće mjesto,23 medalje plivača te lentom mistera turnira.Prijateljstva i poznanstva sklopljena na ovom putu zaživjeti će, a iduće godine nadamo se susretu na istom mjestu.

Svi naši sudionici kotizaciju za turnir te prijevoz su platili vlastitim sredstvima. Nadamo se da će naši rezultati doprinjeti da fakultet izdvoji sljedeće godine više financijskih sredstava za rad športskog društva.
Nadamo se da smo ispunili Vaša očekivanja!

FacebookTwitterGoogle+PinteresttumblrRedditStumbleUponEmail