Športsko društvo Ekonomskog fakulteta

Objavljeno: 10.06.2012.
Istanbul 2012

Istanbul Sportsfest 2012

Napisao: Matko Mastilica

Odbojkaši, odbojkašice te plivač s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sudjelovali su i ove godine na međunarodnom sportskom natjecanju u Istanbulu. Osim o odličnim rezultatima, u nastavku pročitajte dataljan dnevnik putovanja Matka Mastilice. Hvala Matko! Čestitke svim sportašima!

Sports Fest je veliko studentsko sportsko natjecanje u organizaciji Bogazici Universitya u Istanbulu,  koje svako proljeće okuplja mnoge sportaše studente s različitih fakulteta diljem svijeta. Bogazici University je najpoznatije državno tursko sveučilište, a utemeljeno je 1863. godine, kao prvo američko sveučilište ikad, izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Sports Fest je prvi puta održan 1980. godine. Nakon T5B (Cergy, Francuska), Sports Fest je najstarije studentsko sportsko natjecanje. Na Sports Festu 2009. god. po prvi put nastupio je i Ekonomski fakultet Zagreb, kao prvi hrvatski fakultet ikad na tom natjecanju. Ove godine nastupali smo po četvrti put i opet smo bili jedini predstavnik Hrvatske na turniru.

Veliko natjecanje ove godine u Istanbul privuklo je  oko 900 sportaša iz 20 zemalja (čak i iz Hong Konga, Maroka, Katra i SAD), ove godine održano je 32. put.

Posebno atraktivna je ceremonija svečanog otvaranja igara, koja se održava na stadionu pred mnogobrojnim gledateljima, gdje svi sportaši, slično kao na Olimpijadi izlaze na teren sa zastavama zemalja i fakulteta, koje predstavljaju  na natjecanju. Zbog kiše ove godine, na žalost, ceremonija je održana u sportskoj dvorani.

Ideja projekta je ujediniti studente sportaše iz različitih zemalja, različitih kulturnih i socioloških pozadina na jednom velikom sportskom natjecanju. Uz sportska natjecanja s ciljem pobjede, ali i stjecanja novih prijateljstava tijekom turnira, organizirana su i zajednička razgledavanja Istanbula, u kojem se zaista ima što vidjeti. Osim toga, organizirane su i brojne dnevne animacije, promocije i programi u glavnom kampusu, te večernji koncerti uz obvezni posjet najpoznatijoj diskoteci u Istanbulu.

Sportski program nudi sudionicima nadmetanje u nekoliko sportova. Sportovi koji su bili u konkurenciji :

Badminton (F – M), Basketball (F – M), Handball (F – M)

Outdoor Volley (F – M), Soccer (F – M), Swimming (F – M)

Table Tennis (F – M), Tennis (F – M), Ultimate Frisbee (F – M)

Volleyball (F – M)

Water Polo (F – M)

 

EKIPE  

Al Akhawayn University-MaroccoAmerican College of Thessaloniki-GreeceAmerican University of Beirut – LebanonAmerican University of Science & Technology- LebanonBocconi University Milan – ItalyBogazici University – Turkey
Bogazici Graduates – Turkey
Central European University- HungaryCollege of Economics and Management- BulgariaEssec Graduates – FranceEssec University-France
Faculty of Economics & Business – CroatiaFaculty of Sports and Physical Education- SerbiaGalatasaray University – Turkey
Istanbul Tehnical University-TurkeyKarlsruhe Institute of Technology – Germany
Notre Dame University – Lebanon
Midlle East Techinacal University-Turkey
Trier University – GermanyÖzyegin University – TurkeyQatar University-QatarSt.Petersburg State University-RussiaSciences Po University-FranceUniversity of Architecture, Civil Engineering and Geodesy – Bulgaria
University of Bern – SwitzerlandUniversity of Central Florida-UsaUniversity of Hong Kong-Hong KongUniversity of Philology – Serbia
University Politechnica Bucharest – Romania
University of Schumen Konstantin Preslavky-Bulgaria
University of Sofia,Sveti Klement Ohridski University– BulgariaUniversity of Žilina- Slovakia
Yeditepe University-Turkey

 

NAŠI NATJECATELJI I REZULTATI

Sportsfest 2012

PROFESORI I VODITELJI

Mr. sc Constanza Lizačić, Ivan Milinović, prof. , Saša Čuić, prof. (Veterinarski fakultet Zagreb) i Matko Mastilica, voditelj

ODBOJKA STUDENTICE, 1. mjesto

Dragica Posavec, Matea Ugljarević, Matea Penić, Matea Borbaš, Iva Vuković, Mirna Mezulić, Josipa Penić + 3 igračice Filološkog fakulteta iz Beograda: Jelica Jezdić, Marija Mitrović, Jana Cvetković

ODBOJKA STUDENTI, 2. mjesto

Ante Koloper, Mario Nikolaus, Filip Dumbović, Martin Kalinić, Paolo Zaimović, Niko Goga, Matija Pucak, Luka Lenardić, Nikola Stanojević, Matko Mastilica

OUTDOOR ODBOJKA STUDENTI,

(3 na 3 na travi), 1. mjesto

Mario Nikolaus, Filip Dumbović, Niko Goga, Martin Kalinić

OUTDOOR ODBOJKA STUDENTICE,

(3 na 3 na travi),  4. mjesto

Dragica Posavec, Matea Borbaš, Matea Penić, Matea Ugljarević, Iva Vuković, Mirna Mezulić

PLIVANJE

Luka Lenardić: 3 zlatne medalje: 100m leptir, 50m leđno, 50m slobodno i 4 srebrne medalje: 50m leptir, 100m slobodno, 100 leđno, 4×50m štafeta (s Bugarima);

Martin Kalinić (odbojkaš) : 5. mj. 50m prsno ; Mario Nikolaus (odbojkaš): 11. mj. 50m prsno ; Ante Koloper (odbojkaš): 13. mj. 50m slobodno; Mario Nikolaus (odbojkaš), Filip Dumbović (odbojkaš), Martin Kalinić (odbojkaš), Luka Lenardić (plivač): 5. mj. štefeta 4×66m slobodno.

 Luka Lenardić

DNEVNIK PUTA

1. DAN 15.05.2012. Utorak

Krenuli smo vlakom s glavnog kolodvora iz ZG u 11h, dolazimo u BG u 17.30h. Kupujemo Balkan flexipass kartu i čekamo vlak u 21.50h. Nadoplaćujemo 10 eur za kušet kola i kreće dugi put vlakom prema Istanbulu.

2. DAN 16.05.2012. Srijeda

Dolazimo u Sofiju oko 9h, odlazimo na organizirano besplatno razgledavanje Sofije od 11 – 14h. Vlak za Istanbul kreće u 19.15h.

3. DAN 17.05.2012. Četvrtak

Dolazak na tursku granicu u noćnim satima, zbog radova na pruzi vlak od turske granice do Istanbula zamjenjuje autobus. Dolazimo u Istanbul u 6h gdje nas nitko ne dočekuje, nakon sat vremena čekanja, voditelj s par igrača odlazi taksijem do kampusa. Nakon dolaska u kampus organiziramo odlazak minibusa po ostale igrače i igračice. Prevezeni smo do sportske dvorane gdje dobivamo smještaj: Gym = strunjače, na betonu, ali dobivamo i prostoriju gdje ostavljamo stvari, te neki odlazimo u razgledavanje Istanbula, a neki na spavanje. Dolazak profesora i ostalih igrača i igračica koji su putovali avionom.

4. DAN 18.05.2012. Petak

Nakon dogovora oko rasporeda održavanja sportskih natjecanja za sve sudionike organizirano je besplatno turističko razgledavanje Bospora brodom, te uz vodiče  obilazak znamenitosti Istanbula. Navečer je bilo organizirano svečano otvorenje turnira, koje je ove godine zbog lošeg vremena i povremene kiše, održano u maloj sportskoj dvorani uz predstavljanje sudionika i animaciju DJ-a i tri turska rock banda. 

5. DAN 19.5.2012. Subota

Početak sportskih natjecanja. Zbog kišne noći, prve utakmice vanjske odbojke igrane su u dvorani. Pobjeđujemo domaću ekipu Bogazici Sveučilišta 2-1. Odmah nakon toga igramo utakmicu dvoranske odbojke, koju gubimo od ekipe iz Švicarske 2-1. Zbog kašnjenja u rasporedu naši odbojkaši ne stižu prvi dan na natjecanja u plivanju, gdje naš plivač osvaja 4 medalje. U popodnevnim satima odbojkaši pobjeđuju tursku ekipu 2-0 u dvoranskoj odbojci, a ekipu iz Bugarske 2-0 u outdoor odbojci. Uspješan sportski dan završava pobjedom odbojkašica protiv ekipe iz Turske 2-0. Navečer je organiziran tulum u kampusu.

6. DAN 20.05.2012. Nedjelja

Nastavak sportskih natjecanja. Odbojkašice pobjeđuju i drugu ekipu iz Turske 2-0, a odbojkaši se priključuju plivaču u natjecanjima plivanja. Luka osvaja nove tri medalje, a i odbojkaši su u plivanju ostvarili solidne rezultate. Odbojkaši su dočekali sretne vijesti i kao najbolja drugoplasirana ekipa turnira, plasiraju se u polufinale. Zbog kiše odlučuje se da se treće utakmice outdoor odbojke neće igrati, ali srećom, dvije pobjede, isto kao i ekipa iz Italije, omogućile su prolazak odbojkašima u polufinale.

7. DAN 21.05.2012. Ponedjeljak

Organizatori su odlučili sve natiskati u zadnji dan očekujući bolje vrijeme. Odbojkašicama se ne pojavljuju protivnice na utakmici outdoor odbojke. Odbojkaši pobjeđuju 2-1 ekipu iz Švicarske i ulaze u finale dvoranske odbojke. Najveći navijački rat vodio se u utakmici polufinala odbojke, u konkurenciji studentica, gdje su nakon duge i naporne borbe naše studentice uspjele pobjediti ekipu iz Žiline (u navijanju protiv Žiline, na našu stranu  stali su Turci i Francuzi). U polufinalu outdoor odbojke odbojkašice gube od ekipe iz Turske, a u  polufinalu odbojkaša, pravda je odlučila spojiti našu ekipu i ekipu iz Italije (utakmica koja je trebala biti odigrana za pobjednika grupe, ali zbog kiše i loših organizatora, nije ni bila u planu). Laka pobjeda 2-0 i ulazak naših odbojkaša u finale. Igranje velikog broja utakmica zadnji dan ostavilo je traga, pa na žalost, odbojkaši gube u finalu dvoranske odbojke 2-0 od ekipe iz Žiline. Odbojkašice u iznimo napetoj i uzbudljivoj utakmici u finalu pobjeđuju odbojkašice iz Rumunjske 2-1 (drugi set 20-18, treći set 15-13 – igralo se do 15, na 2 razlike). Odbojkaši u finalu outdoor odbojke pobjeđuju ekipu iz Rumunjske 2-1, a odbojkašice nakon napornog finala dvoranske odbojke  nisu imale dovoljno snage i koncentracije, te gube utakmicu outdoor odbojke za 3. mjesto od ekipe iz Rumunjske. Svečana dodjela pehara i medalja, te odlazak na završni parti u poznati disco Sortie.

8. DAN 22.05.2012. Utorak

Neki odmaraju i spavaju, neki su već stigli u Zagreb prvim avionom, a ostali se odlučuju na razgledavanje azijskog djela Istanbula. Odlazak još 6 naših predstavnika drugim avionom, a najveći dio ekipe svoje putovanje započinje autobusom od Istanbula do turske granice u 22h.

9. DAN 23.05.2012. Srijeda

Ekipa koja je putovala vlakom stiže u Sofiju u 10h i opet imamo vremena do 20.15h  za razgledavanje Sofije.

10. DAN 24.05.2012. Četvrtak

Nekim čudom, vlak stiže na vrijeme u Beograd, taman da uhvatimo u 5.15h prvi jutarnji vlak za Zagreb. Svi sretno stižemo u Zagreb.

 

OPĆI DOJAM

Veliko natjecanje u Istanbulu koje je privuklo 900 sportaša iz 20 zemalja, ostat će u sjećanjima svih nas još dugo vremena. Organizacija cijelog natjecanja, a pogotovo sportskog djela,  bila je na vrlo ležernoj razini, vodiči su nam ove godine bili lošiji u odnosu na prošlu godinu, a zanemariti ćemo i  spavanje u GYMU na strunjačama, u vrećama za spavanje.

Prijateljstva i poznanstva sklopljena na ovom putu zaživjeti će, a iduće godine nadamo se susretu na istom mjestu. Pozivamo sve ostale ekipe i sportaše našeg fakulteta da nam se pridruže u odlasku na ovaj turnir slijedeće godine. Željeli bismo zahvaliti upravi Ekonomskog fakulteta i Športskom društvu  Ekonomskog fakulteta,  te svima koji su nam omogućili odlazak na SPORTS FEST 2012!

FacebookTwitterGoogle+PinteresttumblrRedditStumbleUponEmail