Športsko društvo Ekonomskog fakulteta

Objavljeno: 05.11.2013.
big-2

Belgrade International Games 2013

Napisao: Vedran Kuterovac

            Belgrade International Games, skraćeno BIG, studentsko je sportsko natjecanje koje organizira Fakultet organizacionih nauka iz Beograda. Natjecanje se tradicionalno održava tijekom mjeseca listopada, a svoje početke vuče iz 2006. godine kada je prvi puta održano. Od samih početaka turnir privlači zavidan broj natjecatelja čija se brojka svake godine kreće između 700 i 1000 sudionika.

            Tijekom godina BIG je stekao ogromnu međunarodnu popularnost o čemu svjedoči podatak da većinu prijavljenih natjecatelja čine ekipe i pojedinci sa inozemnih fakulteta. Osnovni motiv održavanja turnira, osim natjecateljskog, jest ujediniti sportaše iz različitih zemalja i kultura kako bi se u budućnosti razvila prijateljstva i potencijalni poslovni kontakti.

            Ove godine BIG je održan u razdoblju 17.-21.10.2013. Iako je prošlih godina EFZG bio stalan sudionik u raznim sportovima, ovoga puta nastupili smo u oslabljenom sastavu, budući da je jedini naš predstavnik bila košarkaška ekipa EF 1. Natjecanje je održano u slijedećim sportovima: futsalu, košarci, rukometu, vaterpolu, odbojci i cheerleadingu. Osim u sportovima, održano je i natjecanje na području znanja i to u slijedećim kategorijama: case study competition i debata.

            Kao i svake godine, na turniru su sudjelovale brojne inozemne ekipe čime je konkurencija, u sportskom smislu, bila veoma zaoštrena. Od brojnih država koje su sudjelovale treba istaknuti: Alžir, Italiju, Bugarsku, Švicarsku, Slovačku, Rumunjsku i dr. Od hrvatskih ekipa nastupile su dvije ekipe sa Sveučilišta u Osijeku: muška rukometna i ženska košarkaška ekipa.

            Unatoč tome što smo na turnir otputovali u nekompletnom sastavu od samo 6 igrača, ekipa EF 1 nije se osramotila. Dapače, u vrlo jakoj konkurenciji pobijedili smo redom Fakultet organizacionih nauka (BG), Građevinski fakultet (BG), Tehnološko-metalurški fakultet (BG) da bi u finalu naletjeli na ipak prejaki Kineziološki fakultet (BG). Iako nam poraz u finalu nije baš najbolje “legao”, u Zagreb smo se vratili veoma zadovoljni osvojenim drugim mjestom.

Sastav košarkaške ekipe EF 1 činili su: Vedran Kuterovac (voditelj), Antonio Stojić, Bruno Martinjak, Ervin Agatić, Damir Mijić i Franjo Grbešić.

big-1

            U Beograd smo putovali vlakom budući da nam je takav način prijevoza omogućio komociju da se družimo i zabavljamo čitavim putem. Tijekom 6 dana koje smo tamo sveukupno proveli bili smo smješteni u hotelu Kasina u strogom centru Beograda, na takozvanim Terazijama. Kroz natjecanje susreli smo se sa mnogobrojnim ekipama iz raznih dijelova Europe ostvarivši pritom brojne kontakte sa ljudima iz različitih kultura. Grad sam po sebi je impresivan, što zbog veličine, što zbog mentaliteta ljudi koji su nas jednostavno oborili sa nogu svojom druželjubivošću. Uz brojne znamenitosti koje Beograd posjeduje, ne smiju se izostaviti jedinstveni ugostiteljski objekti (tzv. kafane) te noćni život koji ovaj grad čine jedinstvenim u ovom dijelu Europe.

            Putem brojnih kontakata koje smo ostvarili sa domaćim i inozemnim ekipama u Beogradu pokušali smo u što većoj mjeri promovirati Ekonomski Fakultet u Zagrebu. Stoga smo sve timove pozvali da sudjeluju na turniru Eurozagreb 2014. godine što se mnogima učinila vrlo zanimljiva ideja. Neki od timova obećali su se prijaviti, naravno ako im financijska situacija to bude dozvoljavala.

            Sve u svemu Belgrade International Games 2013 bio je za nas jedno vrlo pozitivno iskustvo budući da do sada košarkaška ekipa EF 1 u ovom sastavu nije imala prilike nastupiti ni na jednom inozemnom turniru. Sve troškove putovanja, smještaja, osiguranja i kotizacije naša ekipa pokrila je vlastitim donatorskim sredstvima. Potaknuti uspjehom koji smo tamo ostvarili nadamo se da ćemo se u bližoj  budućnosti naći u financijskim planovima fakulteta za nastup na inozemnim turnirima takve vrste. Vjerujemo da nismo razočarali i s nestrpljenjem iščekujemo priliku za nove sportske pohode!

piše: Vedran Kuterovac

FacebookTwitterGoogle+PinteresttumblrRedditStumbleUponEmail